LIVE TEXT| Război în Ucraina. Operațiunile ucrainene din sud progresează într-un mod semnificativ, chiar dacă vizibilitatea pe această axă este limitată de schimbarea focalizării către regiunea Harkov

LIVE TEXT| Război în Ucraina. Operațiunile ucrainene din sud progresează într-un mod semnificativ, chiar dacă vizibilitatea pe această axă este limitată de schimbarea focalizării către regiunea Harkov

Forțele ruse nu reușesc să consolideze noua linie de front în urma câștigurilor ucrainene în estul Oblastului Harkov și fug din zonă sau se redistribuie pe alte axe.

Vehicule militare ruse distruse la Harkov. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.38 Contraofensiva din sud a Ucrainei continuă să aibă un impact semnificativ asupra moralului și capacităților militare ruse din sudul Ucrainei. Imaginile din satelit ale pozițiilor rusești cunoscute din Kyselivka, la 15 km nord-vest de orașul Herson, arată că trupele rusești, au părăsit pozițiile anterioare, în concordanță cu zvonurile conform cărora trupele Republicii Populare Donețk (DNR) au abandonat Kyselivka și s-au întors înapoi spre râul Nipru. Kyselivka este o locație semnificativă din punct de vedere operațional pentru forțele ruse din jurul orașului Herson, deoarece este ultima așezare majoră atât de-a lungul autostrăzii E58, cât și de-a lungul unei linii de cale ferată între pozițiile actuale ucrainene și Chornobaivka, partea cea mai îndepărtată a orașului Herson. Retragerea aparentă a trupelor rusești din această poziție poate compromite capacitatea rușilor de a apăra periferia de nord-vest a orașului Herson și sugerează că trupele ruse din această zonă percep o amenințare iminentă la adresa pozițiilor lor. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Natalya Humenyuk, a declarat pe 12 septembrie că forțele ruse situate de-a lungul malului drept al râului Nipru în regiunea Herson încearcă să negocieze predarea sub auspiciile dreptului internațional. Este puțin probabil ca operațiunile ucrainene din regiunea Harkov să fi avut un efect psihologic atât de dramatic asupra trupelor ruse atât de departe în sud. Atât retragerea trupelor din pozițiile avansate din Kyselivka, cât și rapoartele despre negocierile de capitulare sunt indicii că operațiunile ucrainene din sud progresează într-un mod semnificativ, chiar dacă vizibilitatea pe această axă este limitată de schimbarea focalizării către regiunea Harkov.

UPDATE 06.05 Succesul recentelor operațiuni de contraofensivă ucraineană poate afecta voința sau capacitatea comandamentului militar rus de a folosi unitățile de voluntari nou formate în Ucraina în timp util.

Comandamentul militar rus a suspendat trimiterea de noi unități deja formate în Ucraina din cauza pierderilor recente ale Rusiei și a neîncrederii larg răspândite în comanda militară rusă, factori care au determinat un număr mare de voluntari să refuze categoric să participe la luptă, arată Statul Major ucrainean. Această evaluare este încă neconfirmată, dar moralul scăzut din cauza succesului contraofensivei ucraineene se poate dovedi devastator pentru capacitatea deja slabă a Kremlinului de a genera o capacitate semnificativă de luptă. Desfășurarea acestor unități nou formate pentru a întări liniile defensive împotriva contraofensivelor ucrainene ar fi o decizie operațională sănătoasă din partea conducerii militare ruse; iar întârzierea sau potențiala suspendare a acestor desfășurari le va oferi trupelor ucrainene timp să se consolideze și apoi să reia ofensiva, în cazul în care vor alege să facă acest lucru, fără a fi nevoite să se confrunte cu unități proaspăt sosite și proaspete (deși subantrenate și slabe).

UPDATE 05.54 Forțele ucrainene au continuat să consolideze câștigurile în estul Oblastului Harkiv pe 12 septembrie. Detașamentul din Oblastul Harkiv al forțelor speciale ale Regimentului Azov ucrainean a declarat că trupele ucrainene au preluat controlul asupra întregii părți de nord-est a Oblastului Harkiv de-a lungul liniei Vesele-Vovchansk. Surse ucrainene au confirmat că trupele ucrainene au reluat Dvorchina (la 100 km est de orașul Harkiv) și Ternova (30 km nord-est de orașul Harkiv), demonstrând raza de acțiune a înaintarii ucrainene în nord-estul Oblastului Harkiv. Comandamentul Trupelor de Asalt Aeropurtate ale Ucrainei a susținut, de asemenea, că parașutiștii ucraineni au preluat controlul asupra Bohorodychne, o mică așezare din nord-vestul Oblastului Donețk, direct de-a lungul graniței de sud-est a Oblastului Harkiv. Imaginile geolocalizate arată în plus că trupele ucrainene au preluat controlul deplin asupra Sviatohirsk, la 3 km spre est de Bohorodychne.

Surse ruse au susținut că frontul s-a stabilizat în mare parte la râul Oskil, care trece chiar la vest de granița Harkov-Lugansk. Milbloggeri ruși au raportat că forțele ucrainene și ruse luptă în jurul lui Limanului, dar că Limanul rămâne sub controlul forțelor ruse și milițiilor din republicile nerecunoscute Unele surse ruse și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că trupele ucrainene încearcă să traverseze râul Siverskyi Doneț în jurul Zakitne (la aproximativ 15 km sud-est de Liman) pentru a lua înapoi Yampil. Sursele ruse se concentrează aparent pe linia Lyman-Yampil ca următoarea țintă potențială pentru progresele ucrainene.

UPDATE 05.48 Contraatacurile ucriniene în Regiunea Harkiv au costat armata rusă 673 de milioane de dolari.

Pierderile inamicului s-au ridicat la 86 de tancuri, 6 avioane, 7 elicoptere, 158 vehicule blindate de luptă, 106 sisteme de artilerie, 159 vehicule și alte 32 de echipamente.

UPDATE 05.29 Forțele ruse nu reușesc să consolideze noua linie de front în urma câștigurilor ucrainene în estul Oblastului Harkov și fug din zonă sau se redistribuie pe alte axe. Surse ucrainene au susținut că toate forțele ruse au părăsit Svatove, regiunea Lugansk (la aproximativ 45 km est de actualele poziții ucrainene de-a lungul râului Oskil) și că doar elemente ale miliției din Republica Populară Lugansk (LNR) - posibil localnici - au rămas în Svatove. Imaginile de pe rețelele de socializare arată coloane de mașini care se întind pe kilometri lângă Schastia și Stanysia Luganska, ambele situate de-a lungul graniței teritoriului LNR deținut de mult timp și aproape de granița cu Rusia. Forțele ruse și colaboratorii pro-ruși se confruntă probabil cu presiunea psihologică a câștigurilor rapide ale Ucrainei și încearcă să se îndepărteze din așezările din apropierea noii linii de front pe care o percep ca fiind vulnerabile la progresele ucrainene. De asemenea, se pare că anumite forțe proxy se redistribuie deja din regiunea Harkov în sud-vestul regiunii Donețk, ceea ce indică faptul că nu se acordă prioritate întăririi pozițiilor vulnerabile la est de râul Oskil de către comandamentul rus.

UPDATE 04.19 Oficialii militari ucraineni au subliniat pe 12 septembrie că trupele ucrainene obțin câștiguri tangibile în regiunea Herson. Grupul Operațional Kakhovka din Ucraina a anunțat că forțele ucrainene au pătruns în linia frontului la adâncimi cuprinse între 4 și 12 km în zone nespecificate, însumând peste 500 de kilometri pătrați de teritoriu eliberat. Grupul Kakhovka a declarat că trupele ucrainene au eliberat 13 așezări, inclusiv Vysokopillya, Novovoznesenske, Bilohirka, Sukhyi Stavok și Myrolubivka. Oficialii militari ucraineni au declarat, de asemenea, că trupele ucrainene continuă o campanie operațională de interdicție și lovesc în mod regulat mijloacele militare, logistice și de transport ale Rusiei în sudul Ucrainei. Statul Major ucrainean a raportat că Brigada 810 Infanterie Navală rusă și-a pierdut mai mult de 85% din personal și refuză acum să se întoarcă în luptă, sugerând că chiar și elementele de la nivel de brigadă au suferit pierderi substanțiale ca urmare a contraofensivei ucrainene.

UPDATE 03.42 Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat că forțele ucrainene vor folosi recunoașterea facială și alte informații pentru a identifica oficialii ruși și colaboratorii ucraineni în teritoriile ucrainene recent eliberate.

Forțele ucrainene l-au arestat pe 9 septembrie pe șeful administrației de ocupație din satul Ivanivka, regiunea Harkiv și pe 11 septembrie pe șeful colaboraționist al poliției de ocupație pentru Balakliya, regiunea Harkiv și intenționează să îi trimită în judecată pe ambii oficiali.

UPDATE 03.15 Impactul contraofensivelor ucrainene ar putea reduce probabilitatea ca Rusia să organizeze referendumuri de anexare simulate în teritoriile ocupate în luna următoare.

Centrul a raportat că „un număr de” specialiști rămân în Hersonul ocupat, dar că Kremlinul a pus referendumul „pe pauză”. Șeful Oblastului Zaporijia, numit de ruși, Evgeny Balitsky, a susținut pe 12 septembrie că Administrația Ocupației Zaporijia va organiza referendumul de anexare „de îndată ce suntem pregătiți din punct de vedere al securității”. Balitsky a susținut, de asemenea, că 86% dintre locuitorii Zaporijiei susțin anexarea rusă a regiunii, indicând fie că oficialii ocupației efectuează sondaje de opinie publică false pentru a susține referendumul planificat, fie că au preordonat rezultatele pseudo-referendumului.

UPDATE 02.32 Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat restabilirea celei de-a doua linii de transport a energiei de rezervă la Centrala Nucleară Zaporizhzhia (ZNPP) pe 12 septembrie.

AIEA a declarat că această linie de transport a energiei permite Energoatom să mențină o linie electrică în rezervă în timp ce linia rămasă furnizează ZNPP electricitatea necesară pentru a susține operațiunile esențiale de siguranță în timpul și după oprirea la rece. Restaurarea mai multor linii de transport electric la ZNPP restabilește garanțiile pe care militarizarea rusă și probabil bombardarea ZNPP le-au amenințat sau le-au eliminat anterior. Oficialul rus din administrația de ocupație a regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, a declarat că operațiunile ZNPP pot reporni după ce bombardamentul încetează și linia frontului se îndepărtează de centrală, indicând că oficialii ruși probabil speră să repornească centrala și să-și direcționeze producția de energie către rețelele rusești în viitor. Oficialii ruși nu au nicio autoritate formală de a ordona pornirea sau închiderea centralei și probabil ar trebui fie să înlocuiască, fie să constrângă ucrainenii care operează instalația să o repornească.

UPDATE 01.54 Imaginile de pe rețelele de socializare realizate de locuitorii regiunii Herson oferă dovezi vizuale suplimentare pentru loviturile ucrainene asupra echipamentelor și pozițiilor rusești în Oblastul Herson. Imaginile postate pe 12 septembrie arată fum în apropierea podului Antonivskyi din orașul Herson în urma unui bombardament ucrainean, iar locuitorii au raportat că au auzit sunetul exploziilor în jurul orașului Herson. Surse ucrainene au mai raportat că trupele ucrainene au distrus cu succes două poduri de pontoane rusești lângă Darivka (15 km nord-est de orașul Herson) și Nova Kakhovka (55 km est de orașul Herson), făcând astfel temporar imposibilă trecerea peste râurile Inguleț și Nipru în aceste zone.

Nici sursele ruse, nici ucrainene nu au menționat derularea de manevre la sol de-a lungul liniei de front Herson-Mykolaiv pe 12 septembrie. Surse ruse și ucrainene au discutat despre atacurile rusești cu foc indirect asupra pozițiilor ucrainene din nordul și vestul Oblastului Herson, confirmând că trupele ucrainene dețin poziții recent recucerite în apropierea graniței Oblastului Dnipropetrovsk și lângă buzunarul Sukhyi Stavok din vestul Oblastului Herson. Ministerul rus al Apărării (MOD) a continuat să furnizeze cifre probabile excesive pentru pierderile ucrainene din regiunea Herson, dar nu a făcut nicio afirmație suplimentară pe 12 septembrie. Sursele ruse sunt din ce în ce mai concentrate pe furnizarea de comentarii cu privire la progresele ucrainene în Oblastul Harkov.

UPDATE 01.10 Contraofensiva de amploare a Ucrainei dăunează capacităţilor administrative ruse şi determină plecările ruşilor din părţile ocupate ale Ucrainei mult în spatele liniei de contact.

Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat pe 12 septembrie că forțele ruse din regiunea Herson ocupată au restrâns libertatea generală de mișcare, au consolidat punctele de control militare și au crescut „rechizițiile/jefuirea”, în special de motociclete – toate semne aparente ale disperării ruse. Forțele ruse ar putea jefui mopede și motociclete pentru a fugi în cazul unui colaps militar. Șeful Crimeei ocupate, susținut de ruși, Serghei Aksenov, a susținut pe 12 septembrie că ofițerii FSB ruși au reținut „teroriști” ucraineni care plănuiau un atac asupra Administrației Ocupației Herson. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat, de asemenea, că forțele ruse au crescut numărul de patrule și de punctele de control în jurul Mariupolului pe 12 septembrie pentru a contracara „sabotajul” ucrainean.

UPDATE 0.26 Sursele ruse arată că trupele ruse nu au efectuat niciun atac la sol în vestul regiunii Donețk sau în estul regiunii Zaporijia și au continuat focul de rutină de-a lungul liniei de contact la est de Hulyaipole. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene se concentrează în zona Vuhledar și și-au exprimat îngrijorarea că forțele ucrainene ar putea lansa atacuri la sol spre Vuhledar în zilele următoare. Cu toate acestea, o sursă rusă a susținut că forțele ucrainene din această zonă s-au dispersat de atunci.

Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol în regiunea Zaporijia la vest de Hulyaipole și au continuat tragerile de rutină în toată regiunea Mykolaiv pe 12 septembrie.

Forțele ruse au continuat, de asemenea, bombardamentele de rutină în regiunea Dnipropetrovsk de-a lungul malului de nord al lacului de acumulare Kakhovka.

ȘTIRE INIȚIALĂ Forțele ruse au continuat atacurile la sol în regiunea Donețk pe 12 septembrie.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre ale Rusiei asupra diferitelor așezări din jurul Bakhmut și Avdiivka. Continuarea atacurilor la sol în această zonă, departe de frontul contraofensivei, sunt demne de remarcat, deoarece comandantului districtului militar central, generalul colonel Alexander Lapin, i s-a dat responsabilitatea grupării de forțe vestice care se aflau în Oblastul Harkiv, după pierderea celei mai mari părți din acea regiune în fața forțelor ucrainene. Lapin nu a arătat că intenționează să-și modifice campania ofensivă limitată în curs, în ciuda faptului că a primit brusc responsabilitatea pentru un front care se prăbușește. În schimb, pare hotărât să continue atacurile care nu au șanse semnificative de a asigura câștiguri semnificative din punct de vedere operațional, darămite decisive. Forțele ruse au continuat să facă trageri de rutină de-a lungul liniei de contact în regiunea Donețk.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”